АЕЖ призова Банов да оттегли медийния закон

12:09, 23 окт 20 / Общество 25 1446 Цветилена Симеонова
Снимка: БГНЕС

Асоциацията на европейските журналисти – България призовава Министерството на културата да изтегли законопроекта за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията и да внесе варианта, одобрен от работната група.

Депутати поискаха оставката на Банов заради казуса с шефа на БНР

„Както стана ясно от изявлението на генералния директор на БНР Андон Балтаков, проектът, който Министерството на културата е предложило за обществено обсъждане, се различава от този, одобрен от нарочно създадената работна група с широко професионално участие. Въпреки че е представен като проект, изработен от тази група, от предложението са отпаднали важни разпоредби, свързани с мандатите на генералните директори на БНР и БНТ“, посочват в позицията си АЕЖ - България.

Това разминаване провокира Балтаков да подаде своята оставка пред СДМ и да поиска оставката на министъра на културата Боил Банов. За оставката му вчера призоваха и депутати от БСП.

АЕЖ намира, че изход от създалата се ситуация би могло да бъде внасянето на законопроекта във вида, одобрен от работната група. Едва след това различни заинтересовани страни биха могли да дадат мотивирани становища.

Шефът на БНР подаде оставка и поиска тази на министър Банов

Не е редно при липса на прозрачност да се допуска подмяна на толкова съществен и толкова чувствителен законопроект, какъвто е този за радиото и телевизията. АЕЖ същевременно смята, че законопроектът, предложен от работната група, решава важни въпроси, които ще позволят на двете обществени медии да функционират в условия на по-добра предвидимост. И по тази причина е важно да продължи обсъждането на това предложение“, пишат още от АЕЖ – България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!