Полицията премахна блокадата на бул. „Ситняково“

11:00, 14 авг 20 / Общество 25 1768 Биляна Иванова
Снимка: Анна-Мария Конова/ bTV

Късно през нощта органите на реда са премахнали новосъздадения палатков лагер на протеста при румънското посолство на бул. „Ситняково“Движението в района тази сутрин е спокойно, но интензивно, предаде bTV.

Ден 36 на недоволство: Блокираха и кръстовището пред румънското посолство

Вчера протестиращите дадоха заявка, че ще останат на кръстовището 24 часа, но плановете им не се осъществиха. Въпреки това до сериозно напрежение при вечерта не се стигна. Някои от шофьорите подкрепиха гражданското недоволство, но един от тях се опита да премахне блокадата.

Според демонстранти, прекарали нощта в палатките, около 20 коли на жандармерията са дошли на място, а палатките и вещите на протестиращите, струпани на барикадата, са били събрани в камион. Демонстранти съобщават и че за кратко е имало и напрежение с полицията, след като на няколко граждани са били взети личните карти, а те самите - отведени настрани. По разкази на очевидци след акцията е имало и опити за провокация - двама мъже са посегнали на бус, останал в района на кръстовището, като са спукали гумите му, предаде БГНЕС. 

Снимка: БГНЕС

"Аз и синът ми отказахме да изпълним доброволно заповед, наложи се да ни задържат", разказа Даниела Йовчева и допълни: „Никои от нас не прави това, защото си няма друга работа. Гледаме на това като на работа, която трябва да свършим и ще го правим непрекъснато и постоянно. И само да попитам някой да знае нещо за премиера ни. Защото, той е нелегален – както и парламентарната група от вчера. Те са в нелегалност. Освен това се оказа и патологичен лъжец. Помните, че обеща нито с добро, нито с лошо няма да раздига палатките". 

Голяма част от центъра на столицата обаче остава блокиран заради палатковите лагери на "Орлов мост", на площад „Независимост“ и пред Ректората.  Исканията на протестиращите остават непроменени - оставки на правителството и главния прокурор.

„Премахването на палатковия лагер на „Ситняково“ е действие от отчаяние на правителството. В това отчаяние те настройват хората още повече. С всяко едно действие те предизвикват истински сериозен бунт“,  коментира проф. Велислав Минеков, който е един от организаторите на акциите на гражданско недоволство.

Той заяви, че бунтът ще се подготви по-сериозно. "Това не само ще се повтори, а ще се размножи", заяви той.

1 коментар
11 10:23, 14 авг 20

Браво да измете навсякъде улиците

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!