Сийка Милева: Прокуратурата не работи по списъци, а по доказателства

10:43, 29 фев 20 / Общество 25 1760 Topnovini

Прокуратурата не работи по списъци, а по доказателства. Всеки, който е нарушил закона или е превишил своите права, ще бъде подведен под отговорност. Ще има много обвиняеми за злоупотребата с европейски средства. Това заяви по БНТ говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Коментирайки кой ще бъде следващият голям бизнесмен или министър, който ще бъде привлечен под отговорност, Милева подчерта, че прокуратурата няма списъци, по които да работи. „Няма списък. Прокуратурата не работи по предварително изготвен списък, а по доказателства. Ние не се страхуваме да обвиним действащ министър, ако той е нарушил закона и има събрани доказателства за това нарушение“, уточни тя.

Апелативният спецсъд остави Нено Димов в ареста

Милева заяви, че прокуратурата желае да върне в България както Васил Божков, така и Цветан Василев. За това говорят и действията й: тази седмица двама прокурори са били в ОАЕ, а европейските власти са сезирани за забавеното екстрадиране на Василев от Белград.

Говорителят заяви, че прокуратурата желае да върне тези лица в България и е предприела всички действия за това, но дали ще бъдат върнати зависи от конкретните страни, в които се намират издирваните.

Божков държал криминалното си досие под ключ

По отношение на вилата в Барселона, Милева отбеляза, че прокуратурата е изпратила запитване и очаква отговор. „Случаят с Барселона е една от многото проверки, които прокуратурата проверява. Изпратили сме запитване до испанските власти дали водят разследване. То е изпратено по линия не международното сътрудничество“, уточни говорителката.

По отношение на водната криза в Перник и привлеченият като отговорен министър на околната среда Нено Димов, издигнат от партията на Красимир Каракачанов, Милева заяви, че това не е единственият подведен под отговорност има обвинен заместник-кмет на миньорския град.

„В момента разследването продължава. За нас е по-важно, че е потърсена отговорност за тази трагедия“, каза Милева и коментирайки действията на Каракачанов от последните дни и напрежението в коалицията: Прокуратурата не се интересува от действия на министри и политически лидери, след като сме установили, че даден министър е превишил правата си и е нарушил закона, той естествено трябва да понесе отговорност. Прокуратурата ще отговори на всеки сигнал за корупция. Обществото иска справедливост.

Задържаните висши полицаи отмъкнали тото фиш от възрастна жена

Сийка Милева заяви, че продължават разследванията на хора злоупотребили с европейски средства. Тази седмица е повдигнато обвинения по тази линия на управител на търговско дружество. „Ще има много обвиняеми лица за злоупотреба с европейски средства“, обеща тя.

Във връзка с възложената от главния прокурор проверка на ДАНС на приватизационния процес, Милева заяви: „Искаме да информираме българското общество за настъпилите щети от приватизационния процес, а не да образува досъдебни производства“.

Във връзка с разследванията на незаконния внос на отпадъци и тяхното изгаряне, което замърсява околната среда и вреди на здравето на българите, Милева повтори думите на главния прокурор, че България не може да бъде сметището на Европа. „След намесата на главния прокурор бяха върнати много контейнери с боклуци за Италия за сметка на фирмата изпращачи. Започна и проверка на ТЕЦ и съоръжения за горене на отпадъци. Препоръчваме им да инвестират във филтърни системи и трябва да опазват здравето на хората“, каза тя.

Новият главен прокурор - с нов говорител

Прокуратурата разглежда въпроса за коронавируса като изключително сериозен. „Още преди месец прокуратурата е възложила, съгласно своите законови правомощия, на министъра на здравеопазването да осъществява специален контрол над институциите, които бдят за здравето на гражданите. И аз съм сигурна, че всичко ще бъде направено както трябва. И понеже не искаме да всяваме паника, не сме оповестили публично възложената проверка“, каза Милева и подчерта: Готови сме да гарантираме контрола над здравето на хората и още преди месец сме възложили проверка на министъра на здравеопазването.

„Прокуратурата не се занимава с политика, въпреки че политиците се месят в нейната дейност. Основната цел на главния прокурор е да даде спокойствие и сигурност в страната. Богатите да плащат данъци, а обикновените хора да живеят спокойно, без да се страхуват, че ще бъдат нападнати на улицата“, обобщи Сийка Милева.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани