Отбелязваме 150 години от създаването на Българската екзархия

14:04, 27 фев 20 / Общество 25 1568 Topnovini

България отбелязва 150 години от учредяването на Българската екзархия. Това става с издаден на 28 февруари 1870 г. султански ферман.

По силата на фермана и екзархийския устав, изработен от църковно-народния събор, свикан в Цариград през 1871 г., Българската екзархия е призната за официален представител на българската нация в Османската империя.

Снимка: БГНЕС

За първи български екзарх година по-късно е избран Ловчанския митрополит Иларион. Изборът му обаче не е одобрен от Високата порта и няколко дни по-късно той подава оставка и на негово място е избран Видинският митрополит Антим I.

Цариградската патриаршия от своя страна се обявява против образуването на Българската екзархия и на 16 септември 1872 г. я обявява за схизматична, тъй като не признавала върховенството на патриарха.

До освобождението на България от османско владичество екзархията съдейства за обединяването на българските земи и ръководи просветното дело в тях. Тя води борба против западната католическа пропаганда, която се стреми да насажда своето влияние сред българския народ.

Празникът днес беше обелязан в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Събитието беше почетено от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, български духовници, главния прокурор Иван Гешев, обществени дейци и много обикновени граждани.

В препълнената централна зала беше открита изложба с оригинални документи и снимков материал, разказващи историята на създаването на Екзархията и борбата на българите за самостоятелна църква. Сред тях беше и оригинал на султанския ферман, с който Екзархията е призната официално, а също така много снимки на eкзарх Антим I и екзарх Йосиф I, които полагат големи усилия за укрепването на националната църква, образованието и българската кауза.

Снимка: Прокуратура

Беше прочетено специално приветствие от името на патриарх Неофит, а църковен хор изпълни „На многая лета“ и други църковни химни.

Председателят на парламента Цвета Караянчева подчерта, че с издаването на султанския ферман на този ден преди 150 години българите постигат първия си голям успех като нация и имат официален представител в Османската империя. Тя определи продължилата десетилетия борба като общонародна кауза, в която еднакво участват бедни и богати, духовенство, интелигенция и обикновени хора. 

Снимка: Народно събрание

Директорът на Националната библиотека доц. Красимира Александрова каза, че Българската екзархия е първата официално призната институция след близо 500 години липсваща държавност и която покрива земите, населени с етнически българи – Мизия, Тракия и Македония. Наша е отговорността да бъдем паметта и да представим на сегашното поколение онези велики български дейци, които с родолюбие, смелост и свои средства пристъпват към изграждането на екзархийските ведомства, допълни тя.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани