Новият директор на БНР обеща редакционна независимост

14:30, 22 яну 20 / Общество 25 2794 Даяна Дюлгерова
1

След повторно гласуване членовете на СЕМ избраха Андон Балтаков за нов генерален директор на БНР. Той бе подкрепен от Ивелина Димитрова, Галина Георгиева, София Владимирова и Бетина Жотева. Розита Еленова подкрепи Антон Митов. 

Балтаков бе избран от втория път, тъй като на първото гласуване на успя да събере нужното мнозинство от 3 гласа. В последните два дни в Съвета за електронни медии (СЕМ) се провеждат изслушвания на кандидатите. Шестима бяха желаещите да наследят поста на Костов: Антон Митов, Андон Балтаков, Александър Велев, Митко Димитров, Даниела Манолова и Жени Гаджалова. 

 

Приемете ме като гарант - вътрешен и външен, за редакционната независимост на БНР“. Това заяви в предаването „12+3“ новият генерален директор на Българското национално радио Андон Балтаков. "Откритият диалог и срещите с хората ще бъдат първите неща, които ще направя при влизането в Българското национално радио", подчерта той.

Прозрачност на управлението, дигитализация на работния процес и продукт, професионална реализация и потенциал за растеж на всички хора, предвидимо финансово бъдеще са четирите приоритети в бъдещата работа на Балтаков.

Той обяви, че първото нещо, което ще поиска като документация, когато започне работа, ще бъдат счетоводните книги: „Аз освен журналист съм и икономист. Искам да видя баланса за приходите и за разходите… Краткосрочният ми план е да активизирам търговската дейност, за да можем да покриваме разходите, в случай че разходите са повече от приходите. В дългосрочен план - да започнем да работим със законодателя и с изпълнителната власт, за да реализираме идеите за устойчиво финансиране на обществената медия… Ако Радиото навлезе много агресивно на търговския пазар, то ще дисбалансира рекламния пазар в България, което не искам да правя“.

Свободата на словото е била винаги част от ценностната ми система. Свободата на словото не е само право, но и задължение... Няма и не може да има намеса в редакционната политика на Радиото. Но аз съм и гарант пред обществото, че журналистическата продукция на медията ще отразява коректно явленията в света, мненията ще бъдат защитени, за да се изгради полифоничност и плурализъм“.

Бившият генерален директор Светослав Костов бе на 28 юни, след като изтече мандатът на предшественика му – Александър Велев. Той успя да остане на поста едва няколко месеца. В началото на октомври СЕМ откри процедура по предсрочното му освобождаване. На 17 октомври мандатът му бе прекратен. За временно изпълняващ длъжността бе назначен Антон Митов – директор на архива на радиото.

Искането на оставката на Костов дойде след безпрецедентното заглушаване на сигнала на програма „Хоризонт“ на 13 септември и опита да бъде свален от ефир дългогодишният съдебен репортер и водещ Силвия Великова. След тези събития радиото получи две глоби – една от КРС на стойност 40 хил. лв. и друга от СЕМ – 27 хил. лв. Междувременно тече и разследване от страна на прокуратурата. От държавното обвинение се натъкнаха на крещящо разминаване в показанията на свидетели.

Междувременно Светослав Костов обяви, че ще обжалва решението на регулатора в съда. Защитата на бившия директор твърди, че той е невинен. На първото заседание адвокатите на СЕМ внесоха допълнителни доказателства. Съдията даде 10-дневен срок за запознаване с материалите. Следващото дело бе насрочено за 16 март. Ако Костов спечели делото, изборът за нов генерален директор ще се окаже незаконен и бившият титуляр ще се върне на „Драган Цанков“.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани