Здравни работници протестират пред Министерския съвет (ОБНОВЕНА)

17:00, 15 дек 19 / Общество 25 2323 Topnovini
1
2
3
4

Публикувана в 14:25 часа 

Пети национален протест на здравните работници се провежда пред Министерския съвет. Организатор е новоучреденият Синдикат на българските медицински специалисти. Зад него стои медицинската сестра Мая Илиева, която е и лидер на протестите, започнали в началото на март, съобщава БГНЕС.

Едно от исканията на протестиращите тогава беше именно създаване на собствен синдикат, който да защитава интересите им. Няколко месеца по-късно той вече е факт.

Медицинските специалисти излизат на пети национален протест

Медицинските работници заплашиха, че ще разпънат палатков лагер пред Министерския съвет и ще останат там, докато премиерът Бойко Борисов не се срещне с тях. 

Обновена в 17:00 часа

Няколко часа по-късно пред Министерски съвет вече има палатки, в които част от протестиращите медицински сестри ще нощуват. Те смятат лагерът да остане и утре. Приканват и гражданите да ги подкрепят.

Здравните работници нямат политически искания, държат само договореното с министър Ананиев да се изпълни - по-добри условия за работа, по-високо заплащане, прозрачно разпределение на публичните средства, осигуряване на достъп до по-качествени здравни грижи на населението.

"Не е редно държавата да финансира частни дружества. Не е редно да се искат от пациентите какви ли не измислени такси", казаха протестиращите, които държат това да се промени. 

В протеста участваха медицински специалисти от много други градове, освен София - Бургас, Пазарджик, Плевен, Хасково, Момчилград. Те дойдоха с бусове, за които са събрали пари помежду си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как се предпазвате от грипа?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 31 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.