Граждани протестираха пред посолството на Франция в подкрепа на Северна Македония

20:06, 21 окт 19 / Общество 25 2915 Topnovini
1
2
3
4
5
6

Десетки интелектуалци, общественици и граждани се събраха тази вечер пред посолството на Френската република в София за да изразят своето несъгласие с решението на президента Еманюел Макрон да блокира започването на преговори за присъединяване на Скопие и Тирана към ЕС, съобщава БГНЕС.

Участниците скандираха "България и Македония под едно небе!, "Не на лицемерието, Да на Македония".

Бдение пред посолството на Франция след решението да спре Македония за ЕС

"Ние сме свидетели на възраждането на Френско-сръбския съюз, който "през последните години беше "занемарен" и който цели да блокира европейското бъдеще на Македония", това заяви известният балкански специалист и публицист Иван Николов.

Друг участник в бдението призова "за безкомпромисна и последователна подкрепа за европейското челнство на РС Македония, защото в противен случай подкрепяните от вън националисти ще дестабилизират целият регион".

Участниците в бдението призоваха Макрон да преразгледа решението си и да бъде на висотота на големите френски държавници като Дьо Гол и Жак Ширак и да не поставят под риск стабилността и сигурността на Балканите в един толкова сложен исторически момент.

Те подчертаха, че "това е първият протест в Европа за членство на една държава в ЕС". В писмо до Маркон организаторите на бдението призовават френският президент да не позволява "Република Северна Македония да бъде тласката към политически хаос".

Представител на френското посолство прие писмото на протестиращите, с което те призовават Макрон да промени решението си и да не поставя под риск бъдещето на Балканите и ЕС. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани