Отбор от Софийския университет стана трети на състезание в Съда на Европейския съюз

17:00, 16 май 19 / Общество 25 267 Topnovini
1
2

Отборът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ спечели призовото трето място в Международно състезание по право на Европейския съюз за Централна и Източна Европа (The Central and Eastern European Moot Competition).

Отборът в състав Илияна Тодорова (3-ти курс), Владимир Славов (4-ти курс), Дамян Пилков (5-ти курс) и Ивелин Куленски (2-ри курс), под ръководството на треньорките Ани Станчева и Ана Петрова, заслужено завоюва своето място.

Още в първия кръг (писмени защити и устни пледоарии) отборът получи най-висок брой точки и се класира за полуфинала с първи резултат.  

Състезанието, което тази година честваше своята 25-годишнина, се проведе в сърцето на Европа – в Съда на Европейския съюз в Люксембург, между 2-ри и 5-ти май.

Отборът получи и индивидуалната награда за оратор, спечелена от Илияна Тодорова за отличните й презентационни умения. 

The Central and Eastern European Moot Competition (CEEMC) е едно от най-престижните международни състезания по право на ЕС. Организира се от The British Law Center и се провежда под патронажа на Съда на Европейския съюз и Университета в Кеймбридж. Състезанието представлява симулативен процес по преюдициално запитване пред Съда на Европейския съюз, като от всеки участващ отбор се изисква да аргументира позициите на ищец и на ответник под формата на писмени защити и устни пледоарии на английски език. Журито е съставено от съдии от Съда на ЕС, генерални адвокати и водещи специалисти в сферата на правото на ЕС.

Тазгодишният казус засягаше теми, свързани със защитата на лични данни и с отговорността на държавите членки за нарушение на правото на ЕС.


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани