Дупница чества 141 години от Освобождението си с възстановка

18:00, 11 яну 19 / Общество Сподели в: 25 415 Topnovini Автор: Topnovini
1

За втора поредна година с възстановка ще бъде отбелязано честването на 141 години от Освобождението на Дупница, съобщиха от общинската администрация. Това ще се случи на 13 януари. 

Отново ще бъде пресъздадено посрещането на освободителя на Дупница - майор Орлински, и войниците му, по спомените на историка Никола Лазарков, който е описал подробно този ден. Официалната дата е 14 януари по нов стил. 

Както през 1878 година, възстановката ще стане на мястото, където майор Орлински е пристигнал заедно с войниците си. Участниците във възстановката ще бъдат на коне и в автентични униформи от онова време. 

Събитията, които са подробно описани от историка, ще бъдат пресъздадени напълно, а "шествието на свободата", такова, каквото е било, ще поеме по стъпките, по които са вървели тогава освободителите и хилядите жители на Дупница по ул. "Орлинска", после по "Николаевска". Пред паметната плоча на майор Орлински ще бъдат поднесени венци и цветя, а директорът на Исторически музей в града Анелия Геренска ще разкаже за събитията от 1878 година. Шествието ще продължи до паметната плоча на дупнишките опълченци пред Дом на техниката и ще завърши с изпълнения на всички танцови формации и ансамбли на централния площад "Свобода".

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани