Заповядайте в най-смъртоносната градина в света

20:00, 24 авг 19 / Любопитно 25 4062
1
2
3
4
5
6
7
8

Ще се осмелите ли да влезете в най-смъртоносната градина в света? Тя се намира в в замъка Алнуик в Нортъмбърланд, Англия, зад висока желязна ограда.

Създадена от графинята на Нортъмбърланд в тази градина не е препоръчително да се спирате и да миришите цветята. Защото това може да е последното нещо, което да сторите в живота ви.

Тук се намират близо 100 вида растения - всички, от които са смъртоносни. Затова и на посетителите е строго забранено да миришат, опитват или дори докосват растенията. Случвало се е да има припаднали, които са вдишали токсични изпарения от въздуха по време на разходката си.

Джейн Пърси, която става графиня на Нортъмбърланд през 1995 г., създава мястото през 2005 г. по поръчение на своя съпруг, който е искал да се намери приложение на обширното пустеещо пространство около замъка Алнуик.

За графинята обаче не било достатъчно да изгради обикновена ботаническа градина, затова тя взима вдъхновение от отровната градина на Медичите в Падуа и решава да направя свой собствен оазис на смъртта.

Тук може да се срещнат екзотични растения като бразилска бругманзия, която може да причини парализа и смърт, както и често срещани растения в Англия като лаврови дървета, чиято миризма може да накара хората да изпаднат в безсъзнание.

В градината растат и множество забранени растения като канабис, кока, опиумен мак, отровна беладона, които градината дава за медицински цели и за които има разрешение от правителството. Растенията се държат в метални заграждения, тъй като там често идват ученически групи, на които се преподават унищожителните ефекти от наркотиците.

"Използваме градината да покажем по какъв начин растенията са убивали през вековете като наркотици или чрез отравяне", казва графинята. "Вместо да им даваме сурови данни обаче, ние им разказваме истории - за убийства и за смъртоносни отвари. Само да се надяваме, че те няма да се опитат да сторят това сами", вметва Джейн Пърси.

Едно от най-смъртоносните растения в градината обаче се оказва спасително за много хора. Катарантусът става част от лекарство за химиотерапия, с което се лекува левкемия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани