Продадоха писмо на Айнщайн за 2,8 млн. долара

11:20, 05 дек 18 / Любопитно Сподели в: 25 319 Topnovini Автор: Topnovini
1

Писмо на Алберт Айнщайн до философа Ерик Гуткинд, посветено на религиозни въпроси, беше продадено от аукционна къща „Кристис“ за 2,892 милиона долара. Първоначално писмото от две страници беше оценено на 1-1,5 милиона долара.

То е написано на немски език в Принстън на 3-ти януари 1954 г. и е отговор на публикуваната през 1952 г. книга на Гуткинд „Изборът на живота: библейски призив към въстание“. В него Айнщайн излага най-подробно своите религиозни и философски възгледи.

„За мен думата Бог е продукт на човешката слабост, а Библията – сборник от уважавани, но все пак достатъчно примитивни легенди“, се казва в писмото. „Никаква интерпретация, колкото и тънка да е тя, не може да промени моето мнение“, пише Айнщайн.

Алберт Айнщайн е един от основателите на съвременната теоретична физика, автор на над 300 научни работи. През 1905 г. е създал теорията на относителността. През 1921 г. е удостоен с Нобелова награда по физика.

През 1933 г. след идването на власт на нацистите в Германия Айнщайн емигрира в САЩ, а през 1939 г. подписва писмо на група учени до президента Франклин Делано Рузвелт, в което предупреждава за опасността нацистка Германия да се сдобие с атомна бомба. След края на Втората световна война той е един от основателите на международното движение на учените за мир.

 

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани