Проект за изкуствен интелект създава нов център в Софийкия унивеситет

08:49, 13 окт 19 / Култура и наука 25 1699 Topnovini
1

На фона на критите за лиса на студенти и незапълнени места идват и добри новини за висшето образование у нас. Ректорът на СУ проф. Атанас Герджиков разказа пред БНТ за един проект на стойност 30 милиона лева, който ще създаде център в Софийския университет.

Класирани са само 14 проекта от повече от 200 кандидатствали. Проектът "Гейт" на СУ е един от тях. В него става въпрос за големи данни и изкуствен интелект.

Проектът се изпълнява от Катедра „Софтуерни технологии” на Факултета по математика и информатика с участието на Физическия факултет и Центъра за трансфер на технологии на Софийския университет в партньорство с един от най-престижните университети в Европа - Технически университет „Чалмърс” и създадената към него фондация „Индустриални Технологии Чалмърс”, Швеция.

''През следващите десетилетия нашите мечти за умни градове и държави ще се сбъднат. Идеята на "Гейт" е да помогне на общината и дървата с това развитие, но и да помогне на българската индустрия. Проектът цели в рамките на една година да разработи бизнес-план, който да подготви създаването на Център за върхови постижения в областта на големите данни (Big data)'', каза проф. Герджиков.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Ще се възползвате ли от черния петък?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 5 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.