НАСА отваря за първи път от десетилетия лунни проби, донесени от мисиите "Аполо"

21:00, 26 юни 19 / Култура и наука 25 410 Topnovini
1

За първи път от десетилетия НАСА ще отвори недокосвани проби от лунни скали и грунт, събрани от астронавтите от мисиите "Аполо". Стотици такива проби са заключени в космическия център "Джонсън" в Хюстън. Девет американски научни екипа ще получат частица от пробите за изследване.

През юли ще бъде отбелязана 50-годишнината от стъпването на Луната, но кураторът на лунните проби Райън Зайглър казва, че съвпадението е случайно. Именно той се грижи за опазването на лунните проби, които тежат общо 382 кг. Те са взети от 12 астронавти, стъпили на Луната от 1969 г. до 1972 г.

Някои от пробите са опаковани под вакуум още на Луната и не са излагани на земна атмосфера. Други са замразени или съхранявани в хелий след кацането и не са докосвани оттогава, предаде БТА.

Отбелязваме 50 години от кацането на "Аполо 11" и на първия човек на Луната

Лабораторните специалисти сега работят върху проблема как да извадят мострите от контейнерите без да заразят или развалят каквото и да било. Някои от мострите ще бъдат отворени и изпратени на учени през следващата година.

В сравнение с времето на мисиите "Аполо", днешните научни инструменти са много по-чувствителни. Изследвайки лунните мостри, специалистите определиха възрастта на повърхността на Марс и Меркурий и установиха, че Юпитер и другите големи външни планети най-вероятно са се образували по-близо до Слънцето и след това са се отдалечили.

Общият брой на лунните мостри е над 100 000. Някои от оригиналните 2200 проби са начупени на по-малки парчета за изследване.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани