Пристигнаха фотографиите на Вивиан Майер

16:20, 22 апр 19 / Култура и наука 25 546 Topnovini
1
2
3
4

Първата изложба на Вивиан Майер - “жената без сянка”, се открива на 23-ти април в Софийска градска художествена галерия (СГХГ). Документалният филм за нейния живот с режисьори Джон Малуф и Чарли Сискел, номиниран за “Оскар” през 2015 г., ще се прожектира в пространството на изложбата.

Творчеството на Вивиан Майер, която 40 години работи като детегледачка в Ню Йорк, е открито за света от Джон Малуф през 2007 г. по щастливо стечение на обстоятелствата. Нейната внушителна и интелигентна работа включва над 120 000 фотографии - една съкровищница от снимки и ленти, сред които невероятни открития.

Преследвана от страстта си да снима, която тя превръща в реалност, днес Майер се смята за един от най-емблематичните автори на улична фотография, а мястото й в историята на фотографията е до това на Дайан Арбъс, Робърт Франк, Хелън Левит и Гари Уайногранд.

Българската публика за първи път ще види част от забележителното наследство на Вивиан Майер. Това са 107 фотографии от нейната любима среда - улицата, кварталите на средната класа, портрети на непознати или на хора, които усеща близки. В снимките си Вивиан Майер запечатва и света на децата.

Ще можем да видим изложбата на Вивиан Майер “В нейните ръце” между 23-ти април и 2-ри юни в Софийска градска художествена галерия.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани