Пиеса от македонски автор е първата премиера за годината на хасковския театър

15:00, 11 фев 19 / Култура и наука 25 580 Topnovini
1

Пиеса от македонски автор е първата премиера на драматичния театър "Иван Димов" в Хасково за тази година. "Балканът не е мъртъв" по Деян Дуковски ще се играе тази вечер на голямата сцена в храма на Мелпомена. Пиесата се поставя за втори път у нас.

Драматургът, ученик на големия македонски театрал Горан Стефановски, е разработил и пренаписал стар текст, поставянето на който през 1904 година на сцената на Народия театър в София предизвиква скандал заради крайни оценки на верска и етническа основа. Сегашният прочит на събитията в сюжета, който се развива в началото на миналия век, цели да разбие клишетата на това противопоставяне, каза режисьорът Стефан Зарев.

Той посочи, че посланието на постановката е в любовта, която превъзмогва всяка една поставена граница. Авторът Дуковски е пристигнал в Хасково и ще присъства на първото представление. Сценографът Александра Кочоска също идва от Р Македония.
Освен хасковските актьори Димитър Атанасов, Петър Влайков, Добриела Попова и Иванка Шекерова на сцената ще излязат още 9 млади артисти от други трупи. Участието на "външни" колеги в проекта е огромно предизвикателство за екипа на театъра, оцени още режисьорът Стефан Зарев.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани