БНТ2 излъчва "Тютюн" за 90-годишнината от рождението на Никола Корабов

20:20, 29 ное 18 / Култура и наука Сподели в: 25 773 Topnovini Автор: Topnovini
1

В два поредни дни - 1 и 2 декември, БНТ2 ще излъчи двете части на игралния филм по едноименния роман на Димитър Димов „Тютюн“ по повод 90 години от рождението на режисьора на лентата Никола Корабов.

Оператор на филма е Въло Радев, а музиката е композирана от Васил Казанджиев. Филмът "Тютюн" е създаден през далечната 1961 г., а година по-късно е награден със „Златна роза“ на Варненския кинофестивал.

Работата си над сценария Никола Корабов нарича „игра с огъня“, не само заради сложността оригиналния текст да бъде преведен на езика на киното, но и заради мъчителната съдба на самия роман и признава, че докато траят критиките към Димов, самият той искрено му се е възхищавал.

Изборът на Невена Коканова за главната роля е също част от драматичната историята на филма. Художественият съвет намира младата стажант-актриса в Ямболския театър, за неприемлива за образа на Ирина. Някои дори я наричат „невзрачна“, а режисьора – „безумец“. Засипват го заплашителни писма, подложен е на безпрецедентен натиск, а срещу кастинга „въстава“ киногилдията. Самият Димитър Димов предопределя решението, а ролята на Ирина прави от Невена Коканова кумир.

"Тютюн" е представен на фестивала в Кан през 1963-та, заедно с шедьоври като "Осем и половина" на Федерико Фелини и "Гепардът" на Лукино Висконти. Лично председателят на журито - великият Андре Мороа, посреща екипа с овации и целува ръка на Невена Коканова с думите „Вие ме впечатлихте!“. Тя минава по червения килим редом с Клаудия Кардинале, Жана Моро, Грегъри Пек и Бърт Ланкастър.

През декември се навършват 80 години от рождението на Невена Коканова. Неин партньор в „Тютюн“ е един от най-ярките български актьори на миналия век Йордан Матев, който си отива от сцената на Народния театър и от екрана едва на 40 години. Във филма се снимат Мирослава Стоянова, Стефан Пейчев, Луна Давидова, Волфганг Лангхоф, Петър Слабаков, Георги Стаматов, Цветана Островска, Георги Калоянчев, Григор Вачков, Никола Дадов и Иван Димов, чието име носи днес Хасковския театър.
БНТ1 ще излъчи „Тютюн“ седмица по-късно – на 8 и 9 декември от 15:00 часа.

Сподели в:
Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани