Българският фолклор с нов прочит на премиерата на магическия сборник „Орисия”

12:40, 29 ное 18 / Култура и наука Сподели в: 25 685 Topnovini Автор: Topnovini
1
2
3
4
5
6
7

В сборище на хайдути, самодиви, вещици и мъдреци се превърна премиерата на "Орисия" – магически сборник на младия български талант Стефан Стефанов.

Вълшебният свят на „Орисия“ разказва съдбите на самодиви и разбойници, на вещици и мъдреци, на герои и предатели, чиято памет се предава не чрез думи, а чрез кръвта в нас – на тази кръв говорят разказите на Стефанов.

В духа на „Диви разкази” на Николай Хайтов и „Трънски разкази” на Петър Делчев „Орисия” е знамение, ярка „канатица” в носията на българската литература, която едновременно представя най-доброто от традицията, но и предлага алтернативен поглед върху жанра, преплитайки хорър, мистика, черен хумор и магически реализъм.

Стефан Стефанов подчерта, че книгата наистина се движи по класически модели, но в същото време вплита и нови елементи в тях.
„Мисля, че е много хубаво самият разказ да може да продължи живота си в главата на читателя, след като вече е бил прочетен. За да може той да го продължи в съзнанието си”, каза още Стефанов и изтъкна, че в наши дни е много лесно човек да се подхлъзне в блатото на наивния патриотизъм, но е важно да познаваш миналото с неговите факти и обичаи, за да можеш да градиш настоящето.

В дивия чар на тези разкази посетителите на премиерата се потопиха и с късометражния филм по един от разказите.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани