На втора инстанция: Оправдаха стоматолога Валентин Павлов за смъртта на дете

19:10, 11 ное 19 / Крими 25 2453 Topnovini
1

Стоматологът Валентин Павлов е бил оправдан от Столичния апелативен съд за смъртта на 14-годишно момче, починало след операция под пълна упойка, съобщава правният портал lex.bg.

Към момента не са изготвени мотивите към присъдата. Тричленният състав, постановил решението е с председател Калин Калпакчиев и членове Камен Иванов и Владимир Астарджиев (докладчик).

Случаят е от юни 2016 г. Тогава 14-годишният Алекс Иванов бил подложен на интервенция в клиниката на Павлов. Без консултация с анестезиолог зъболекарят решил да отстрани киста в лявата част на долната челюст под пълна упойка – макар според данните по делото да не е разполагал с логистична и материална обезпеченост за обща интубационна анестезия при усложнение.

Осъдиха условно зъболекаря Валентин Павлов за смъртта на 14-годишния Алекс

След операцията състоянието на детето рязко се влошило, при което Павлов викнал линейка. Тя обаче не била подходящо оборудвана и откарала Алекс в „Пирогов”, където починал.

Според експертна комисия причина за смъртта е остра сърдечна и дихателна недостатъчност в резултат на малигнена хипертермия, като според документацията на използваната упойка именно подобно заболяване е сред възможните странични ефекти.

На първа инстанция лекарят получи 3 години условно, като единствените наказани според решението на САС са съпругата на Павлова – Вената Павлова, както и д-р Йоанна Филипова. Те получават по 1 година условно, което отново е намаляване на присъдата спрямо първоначалното решение. Присъдата може да бъде обжалвана или протестирана пред Върховният касационен съд.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани