Разкриха схема за трудова експлоатация на българи във Франция

14:05, 21 сеп 19 / Крими 25 1178 Topnovini
1

Специализираната прокуратура, ГДБОП и френските полицейски и съдебни власти, неутрализираха една от най-големите международни организирани престъпни групи за трафик на хора с цел трудова експлоатация и пране на пари.

Във Франция са задържани 4 лица- трима българи и един французин. Българите организирали трафика на работници от страната в района на град Лион. Задържаният французин намирал местни работодатели и настанявал работниците, съобщиха от прокуратурата.

При четирима различни работодатели, са установени 167 работници, наети за гроздобер.

Френските работодатели трябвало да плащат на работниците по банков път на българска фирма, която да ги превежда. В случая обаче голяма част от заплатите били присвоявани. За да узаконят придобитите средства, престъпниците ги инвестирали в търговска дейност и недвижими имоти във Франция.

Българските работници са предимно малоимотни и неграмотни, главно от Североизточна България. Подписвали трудови договори на чужд език, без да разбират съдържанието, но с обещанието да получават по 60 евро на ден.

Във Франция били транспортирани с нелицензиран превоз, където били настанявали в палаткови лагери. Там получавали авансово средства за храна, които впоследствие им били удържани (както и разходите за транспорт).

„Заплатите“ се плащали накуп в края на работния сезон и след удръжките. В крайна сметка, полученото не стигало на някои от работниците дори да се приберат в България.

Офисът на българското дружество е регистриран на адрес с празен незастроен парцел. В дома на участник в групата са иззети множество документи, доказващи престъпната дейност, за големи парични суми за дарения между участниците (от порядъка на 40 000 евро), декларации за значителни лични спестявания, фактури, касови бележки от бензиностанции, документи за купуване на големи  количества алкохол и цигари.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 16 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.