Открити са 12 от откраднатите картини

18:26, 04 яну 19 / Крими 25 877 Topnovini
1
2
3
4
5
6
7
8

Намериха 12 от общо 13-те картини на Владимир Димитров-Майстора и Димитър Киров, които бяха откраднати от къща в София, съобщи директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев. Той поясни, че по случая работят разследващи екипи на ГДНП, СДВР и Второ РУ.

По случая са задържани двама души - посредници. Предстои задържането на още двама, които са от активния криминален контингент по линия на кражбите.

Единият от арестуваните - Божидар Нейков, отдавна се занимавал с търговия с културни ценности, нумизматика и антикварни стоки. Именно в неговия апартамент в столичния квартал "Лозенец" полицията открила 9 от откраднатите картини.

По думите на гл.инспектор Ангер Папалезов, началник сектор „Престъпления с културно-исторически ценности“ в ГДНП, за творбите са били платени над 10 000 лв. Предстояло доплащане. Той не посочи на кой от художниците е картината, която все още се издирва, за да не бъде затруднено разследването.

Картините бяха откраднати от дома на един от наследниците на двамата художници - Павел Антонов. Обирът бил извършен ден преди Нова година, като крадците влезли през прозорец на къщата. Все още не е ясно дали кражбата на платната е била поръчана от някого или крадците са търсили продажба на черно на платната.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани