Владислав Горанов: Вероятно ще се наложи актуализация на бюджета

21:58, 19 мар 20 / Икономика 25 4940 Шрифт:
Topnovini

Коронавирусът може да повлияе на икономиката ни, а ще се наложи и вероятно актуализация на бюджета. Това каза финансовият министър Владислав Горанов по bTV. По думите му е рано да се каже колко ще е дефицитът в бюджета и как ще се харчат парите в бъдеще, защото сме само в третия ден след кризата.

Очакваме загуби за приходната част на бюджета - около 3 млрд. лева дефицит, ако добавим допълнителни разходи, които неминуемо ще се наложат – вероятно сумата ще набъбне. Искам да ви убедя, че както финансовата, така и фискалната система имат достатъчно ресурси", каза Горанов.

Емил Караниколов: Банковата система е стабилна

Първи приоритет ще е здравната система – първата линия на борба с болестта е това. Второ – гарантиране дейността на службите за сигурност, така че те да могат да помагат за различните мерки, които ни предлагат докторите в борбата с вируса до средата на април, обясни финансовият министър. Трябва да продължим, макар и с по-лимитиран състав, да работи държавната администрация, икономиката трябва да продължи да работи, каза още Горанов.

Финансовият министър призна, че най-засегнатите сектори у нас след извънредното положение, са туризмът, ресторантьорството и всички бизнеси, свързани с с крайно потребление на физически лица.

БНБ с пакет от мерки за 9.3 млрд. лв. срещу пандемията

Той обясни, че не трябва с лека ръка да се освобождават от служителите си в тези сектори, защото има едно ядро, което е силата на всеки един от тях, Именно тук държавата предлага обезщетения за засегнатите от мерките фирми, обясни Горанов.

Освен тези засегнати бизнеси, след като мине кризата, ще се види и бизнесите, свързани с веригите за доставки и тези свързани с експорт, дали ще имат последици, заяви финансовият министър.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама