Болницата в Сандански първа прави съвместен Call Center с "Пирогов"

18:46, 09 фев 19 / Общество 25 719 Topnovini
1

Първият в България съвместен Call Center между столичната клиника „Пирогов” и болница извън София ще бъде изграден в МБАЛ „Югозападна” в Сандански. Той ще е за детско здраве.

Благодарение на него ще бъде осигурено денонощно покритие. Ще се направят диспечерски центрове в двете здравни заведения. Това ще позволи в реално време да се виждат всички направени изследвания – образни, ехографски, клинични, лабораторни. Има ли нужда от спешна и навременна консултация, например - да се уточни дали дадено дете трябва да се транспортира до Пирогов, или може на място да му се помогне. „Когато видят 4 или 6 очи дадено изследване, винаги е по-добре от две очи. Говорихме с кмета Кирил Котев и стана ясно, че областта не разполага с достатъчно специалисти. Целта е да осигурим бърза диагностична дейност. По този начин 24 часа в денонощието болницата в Сандански ще разполага с тази комуникация и връзка с нас. На следващ етап обмисляме въвеждането на телемедицината, да има и видео връзка. Предвиждаме най-късно през месец май тази година този кол център да заработи и да е от полза и за лекари, и за пациенти. Искаме такива кол центрове да изградим в повечето градове, ако има интерес от съответните болници”, коментира д-р Асен Меджидиев от столичната клиника „Пирогов”.

Кметът на община Сандански – Кирил Котев, подчерта, че в МБАЛ „Югозападна” е изградена такава система, при която при получени резултати, било в Сандански, било в Петрич, в реално време те се получават при всеки един лекар. „Искаме тази връзка да я направим и с „Пирогов”. Така ще можем да реагираме дори при липса на наш лекар, но при наличие на рентгенова снимка на наш пациент. Ако няма рентгенолог тук, ще ползваме услугите на „Пирогов” и в реално време ще получим информация за пациента, за да се вземе правилно решение за неговото лечение”, каза още кметът Кирил Котев.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани