Първият завод на „Тесла“ извън САЩ ще е в Китай

19:20, 07 яну 19 / Икономика 25 905 Topnovini
1

Американската компания „Тесла“ започна строителството на своя първи завод за сглобяване на електромобили в Китай. Той ще бъде разположен в индустриалната зона Линган, намираща се недалеч от Шанхай, съобщи „Синхуа“, цитирана от БГНЕС.

Новият завод ще бъде първият за компанията извън пределите на САЩ, а също така първото предприятие в автомобилната индустрия на Китай със 100% чуждестранен капитал.

Споразумението за строителството на завода беше подписано през юли 2018 г. между „Тесла“ и администрацията на района Линган и корпорацията „Линган“. През 2020 г. на него ще започне сглобяването на Tesla Model 3.

Според документа американската компания самостоятелно ще инвестира в строителството на завод с годишен капацитет до 500 000 автомобила. Проектът предвижда не само инвестиции в производството, но и в разработването и по-нататъшната реализация на колите на местния пазар. Не се уточнява какъв е обемът на инвестициите, но местните медии пишат, че проектът ще бъде един от най-големите в цялата история на Шанхай от гледна точка на инвестиции в производствени мощности.

Общата площ на терена, където ще бъде изграден заводът, е 864,8 хиляди кв.м. Според договора „Тесла“ получава право да го използва за 50 години.

Шанхай не случайно е избран за място на строителство на новото предприятие. Мегаполисът е на първо място в Китай по електромобили – в края на 2017 г. те са били 165 000.

 

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани