Петя Аврамова: През следващата година ще се строят пътища за близо милиард лева

12:40, 30 дек 18 / Икономика 25 1425 Topnovini
1

През 2019-а година със средства от бюджета, Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" и Механизъм "Свързана Европа" ще се изграждат близо 119 километра нови пътища, съобщи в интервю за БТА министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова. Индикативната стойност на тези обекти е за около един милиард лева. Паралелно с това се извършват рехабилитация и основни ремонти на 709 километра републикански пътища, изтъкна още министър Аврамова. Инвестициите са в размер на близо 516 милиона лева, допълни тя.

Общо проектите, на които тази година е дадена зелена светлина, са за 3,7 милиарда лева, каза министър Аврамова. Тя напомни за подготвената нова наредба за проектиране на пътища, в която една от мерките за подобряване на безопасността на пътуване е завишаване на изисквания за отводняване на пътното платно, за да се избегне създаването на условия за "аквапланинг". В участъците с по-сложно движение ще се поставя осветление, за да се осигури по-голяма видимост и безопасност. Дава се по-голяма свобода при определяне на проектна скорост за всеки клас път в зависимост от транспортните функции на пътищата, техните характеристики и особеностите на терена.

Министър Аврамова каза, че от 2007-а година до края на сегашния програмен период са извършени или ще бъдат извършени инвестиции в размер на близо 662,4 милиона лева за подобряване на пътната безопасност.

Инвентаризацията на републиканската пътна мрежа показа, че в отлично състояние е настилката на 12% от пътищата, добро е на 27%, задоволително - на 23%, незадоволително на около 13% и лошо на 25%, каза още министър Аврамова. В най-лошо състояние е третокласната пътна мрежа - данните показват, че близо 8000 километра се нуждаят от ремонт. Необходимите инвестиции по предварителни данни са малко над 930 милиона лева Необходимо е и обновяването на 112 пътни съоръжения, за които по първоначални оценки са необходими 165 милиона лева.
 
Петя Аврамова потвърди, че целта на Министерството е АМ "Хемус" да е готова до 2024-а година, а при добра организация, експедитивност и качество, магистрала "Струма" да бъде завършена в предвидените срокове - до 2023-а година, и да няма загуба на европейско финансиране.

По отношение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради министър Аврамова съобщи, че програмата предстои да приключи в този си вид през 2019-а година, но в процес на обсъждане са различни варианти за продължаването й.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани