Българското председателство е „Събитието на годината“

14:55, 22 дек 18 / Икономика Сподели в: 25 2301 Topnovini Автор: Topnovini
1
2
3

Българското председателство на Съвета на ЕС е „Събитието на годината“. То беше избрано като емблематично за страната ни през 2018 година от българите, гласували за номинациите на „Дарик радио“. 

Наградата получи министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, която през последната година ръководи подготовката и провеждането на най-голямото конгресно събитие у нас, което страната ни пое шест месеца по-рано заради Брекзит. 

Всяка година медията обобщава най-важните събития в обществено-политическия живот и предлага номинациите за гласуване. Тази година, за 23-ти пореден път, гражданите трябваше да изберат най-значимото събитие сред пет предложения, другите от които са: трагедията край Своге, последният връх на Боян Петров и загубата на един от най-успешните ни алпинисти, протестите на майките на деца с увреждания „Системата ни убива“ и отказа на държавата ни да подпише Истанбулската конвенция. 

„Наградата, която получаваме днес, е едно огромно признание. Председателството е повече от събитие. Бих го нарекла паметен момент в съвременната история, който ни отличи като отговорен и пълноправен член на ЕС и това вече не са думи, лишени от съдържание, ние ги изпълнихме със смисъл“, каза министър Лиляна Павлова в студиото при получаването на признанието. Тя допълни, че през тази година страната ни беше столицата на Европа и през тези месеци показахме, че българският глас трябва и може да бъде уважаван, а българските теми и предложения, пример за който е приоритета Западни Балкани, бяха поставени високо в дневния ред на ЕС. 

„Председателството беше каузата, която ни обедини“, категорична беше министър Павлова. Според нея въпреки политическото говорене, дори и опозицията признава, че това беше успешно за страната ни и изигра своята роля за това да се представим добре.  

Не можем и не трябва да обвързваме председателството с Шенген или Еврозоната и влизането в тези зони е повече политическо решение. Министър Лиляна Павлова изрази становище, че страната заслужава да влезе в Шенген не само наполовина, а ако ни предлагат частично решение – то трябва да бъде обосновано. 

 


За Политик на 2018 г. бяха избрани Протестиращите майки, заради извоюваната от тях промяна в политиката на държавата спрямо хората с увреждания и конкретно на децата с увреждания. Протестиращите майки бяха смели и безкомпромисни пред хората с власт.
 
Техните осем национални протеста за три години и 189-те дни през 2018 г. на палаткови лагери в София и други градове доведоха до приемането на новите закони за хората с увреждания и личната помощ. Протестиращите майки определиха съдържанието на законите и сроковете за разглеждането им.

 

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.