Катар се оттегля от ОПЕК от януари 2019

18:25, 03 дек 18 / Икономика Сподели в: 25 1261 Topnovini Автор: Topnovini
1

Катар обяви, че се оттегля от Организацията на страните-износителки на петрол - ОПЕК от януари догодина, предаде БНТ.

Решението идва дни преди срещата на организацията във Виена, на която се очаква да се вземе решение за намаляване добива на петрол. Цената на петрола днес отбеляза повишение от 5%, но това се дължи на постигнатото 90 - дневно така наречено "примирие" в търговската война между Съединените щати и Китай.

За да изпълним амбициозните си цели, трябва да се отдадем на утвърждаването на нашето място в света като производител на природен газ. Предвид това и данните за нивата на добив, Катар реши да се изтегли от ОПЕК от 1 януари 2019, за което информирахме организацията тази сутрин, каза Саад бин Шарида ал Кааби, министър на енертиката на Катар.

Катар е на път да се превърне в първата страна от Залива, която напуска ОПЕК от основаването ѝ през 1960 година. Решението е изненадващо и беше обявено от катарския министър на енергетиката.

Катар произвежда едва под два процента от добива на петрол на страните от ОПЕК. Но е най-големият в света износител на втечнен природен газ. Министър ал Кааби обяви целта на Доха да увеличи производството на втечнен природен газ от 77 милиона тона годишно на 110 милиона тона годишно до 2024 г.

Сподели в:
Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани