НС подкрепи промените в енергийната стратегия

11:55, 30 ное 18 / Икономика Сподели в: 25 1449 Topnovini Автор: Topnovini
1

Парламентът подкрепи промени в енергийната стратегия, според които България ще предоговори ангажиментите си с „Газпром” за доставка на газ през новостроящата се тръба на „Турски поток”. "За" промените гласуваха 162 народни представители, 10 - "въздържал се" и нито един "против".

Предвижда се Русия да спре да подава синьо гориво през тръбопровода, който минава през Украйна, и до 2020 г. да го пренасочи през България. Дотогава обаче България трябва да изгради инфраструктура, по която горивото да може да стигне у нас.

Този месец изданието „Комерсант” публикува информация, според която компанията „Газпром” е потвърдила окончателно избора си, а именно европейското трасе на „Турски поток” да се припокрива с маршрута на спрения „Южен поток”.

С актуализациите, които подготви Министерството на енергетиката, държавният преносен оператор „Булгартрансгаз“ ще участва като миноритарен акционер в изграждането на LNG терминал за втечнен газ. По предварителни разчети българската държавна компания ще участва с 30% собствен капитал и 70% заемни средства. Очаква се Европейската комисия да подкрепи проекта с безвъзмездно финансиране.

Другата поправка в енергийната стратегия предвижда създаване на газова енергийна борса, която ще бъде дъщерно дружество на „Булгартрансгаз“.

„Газовият хъб „Балкан” няма как да съществува без руски газ. Трябва да направим всичко възможно газът да не заобикаля България. Слава Богу, руските партньори този път повярваха в нас”, заяви Валентин Николов от ГЕРБ.

Депутатът от БСП Таско Ерменков посочи, че левицата ще подкрепи проекта, а „Южен поток” трябва да ни е обица на ухото”.

„Това е последното купе на последния влак” – така депутатът от ДПС Рамадан Аталай аргументира решението на движението да подкрепи проекта.

„Няма да подкрепя такава стратегия, докато не бъда убеден, че България ще печели, а не друга държава”, заяви депутът от „Обединените патриоти” Валери Симеонов. Колегата му от „Атака” Павел Шопов обаче каза, че няма губещ газопровод.

„Като имате такива коалиционни партньори, не ви трябва опозиция. Халал да са ви!”, обърна се към партиите от мнозинството Рамадан Аталай.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани