Британската централна банка предупреди за рецесия при Brexit без сделка

15:00, 29 ное 18 / Икономика Сподели в: 25 1614 Topnovini Автор: Topnovini
1

Британската централна банка отправи сериозно предупреждение за местната икономика след Brexit. Според финансовата институция, ако кралството напусне Евросъюза без споразумение с Брюксел, това може да хвърли страната в рецесия. Икономиката може да се свие с 8 на сто, като непосредствен ефект от Brexit, ако няма преходен период, сочат заключенията на британската централна банка.

Цените на имотите може да паднат с една трета, а националната валута - да изгуби една четвърт от стойността си. Управителят на банката Марк Карни уточни, че не очакват това да се случи, а само излагат най-лошия сценарий, основан на така наречения „хаотичен Brexit”.

„Това са сценарии, а не прогнози. Те илюстрират какво би могло да се случи, а не това, което е най-вероятно да се случи”, отбеляза Марк Карни.

Той предупреди, че големи области от британската икономика не са подготвени за Brexit: „Проучванията показват, че по-малко от половината бизнеси са подготвили резервни планове в случай на брекзит без сделка. По-малко от една пета от малките фирми са направили това."

Прогнозата на банката е икономиката да възобнови ръста си към 2023 г.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани