КЕВР: Трябва да се развие газовата инфраструктура в България

15:30, 26 ное 18 / Икономика Сподели в: 25 858
1

Трябва да се развие газовата инфраструктура в България. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на конференция в София. Това ще даде възможност за доставки на природен газ от различни източници.

Освен това трябва да се пристъпи към създаването на либерализиран пазар на природен газ в страната и в последствие в региона на Югоизточна Европа. "Енергийната комисия ще създаде една устойчива регулаторна рамка за един бъдещ пазар на природен газ в страната, която да даде гаранция на инвеститорите и търговците", добави Иванов.

Интерконекторът Комотини - Стара Загора е от изключително значение за България, защото той ще даде възможност страната ни да получава природен газ от Южния газов коридор, смята Иванов. С напредването на строителството на газопровода TANAP, респективно на този през Гърция (TAP), във втората половина на 2020 г.

България може да получава газ по това направление. Освен това през следващата година България ще може да разчита на доставки на природен газ и от север - от Румъния, изтъкна председателят на КЕВР.

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани