Акцент на деня: Зелено лицемерие

17:30, 21 яну 20 / Акценти 25 1057 Василена Йорданова
1

Швейцарското планинско село Давос отново събира водещи фигури и институции за 50-ото издание на Световния икономически форум. В дните от 21 до 24 януари то посреща около 3000 участници от цял свят.

През годините събитието се превърна в място за преговори, срещи и постигане на различни договорености в сферата на световната икономика и политика. Форумът всяка година публикува доклад за световния риск, който определя дневния ред на форума. За първи път в историята на доклада пет климатични проблема. Така опазването на околната среда се превърна в основна тема на разговорите в Давос.

В унисон с водещата тема, юбилейното издание на форума посреща топ политиците и бизнесмени с килими, произведени от използвани рибарски мрежи, с боя за стените в хотелските стаи, направена от водорасли и 90% екологична храна. За да подчертаят важността на темата организаторите поканиха и шведската екоактивистка Грета Тунберг.

Известната с острите си китики Тунберг обвини събралите се световни лидери, че въпреки кампаниите нищо не е направено за борбата с изменението на климата. Изисква се много повече от направеното. Това е само в началото, каза тя.

Снимка: БГНЕС

Основателят на икономическия форум Клаус Шваб предупреди, че има всеобща загуба на доверие и сигурност сред народите, наред с дълбок песимизъм и цинизъм. На форума беше излъчен видеоклип за загубата на биоразнообразие и как използването на пестициди убива пчелите.

Президентът на Швейцария Симонета Сомаруга също атакува популистиките политики и заяви, че е грешка да се поставят икономическите интереси над функционирането на природата и също призова а действия. Биоразнообразието е като Айфеловата кула. В началото нищо няма да се случи, ако се маха по един болт на ден, но впоследствие всичко ще рухне“, предупреди държавният глава.

Папа Франциск призова участниците в Световния икономически форум в центъра на публичната политика да бъдат хората, а не печалбата. Светият отец напомни на делегатите за моралното задължение да поставят човека, а не само стремежа към власт или печалба, в центъра на публичната политика.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп традиционно зае противоположна позиция и призова да се отхвърлят постоянните пророци на обречеността и техните прогнози за апокалипсис".

Снимка: БГНЕС

Той обяви, че европейските държави трябва да се стремят към енергийна сигурност, а САЩ са готови да помогнат на своите съюзници да постигнат тази цел. „Америка преуспява. Америка процъфтява и да, Америка отново печели, както никога досега“, похвали се той.

В началото на събитието благотворителната организация Грийнпийс обвини част от присъстващите на форума институции в лицемерие.Според тях някои от най-големите банки в света, застрахователи и пенсионни фондове са инвестирали колективно 1,4 трилиона долара в компании за изкопаеми горива след Парижката климатична сделка, която изисква мащабно намаляване на въглеродните емисии, затоплящи планетата. Дженифър Морган, изпълнителен директор на Грийнпийс Интернешънъл, заяви, че финансовите институции са съучастници в изменението на климата, като финансират горивата, които го задвижват.

Българската следа

Премиерът Бойко Борисов също е сред участниците в Световния икономически форум. В Давос той обсъди Европейския зелен пакт с шефовете на ЕП и ЕК. Българският премиер изтъкна, че превръщането на ЕС до 2050 г. в първия в света неутрален по отношение на климата блок е голямо предизвикателство, но също така и чудесна възможност. По думите му преходът към климатична неутралност ще изисква по-големи инвестиции, но това ще е ярък знак, че Европа поставя на първо място здравето на своите граждани и опазването на природата за бъдещите поколения“, посочи Борисов пред Урсула фон дер Лайен. Според него успехът на Европейския зелен пакт и на борбата с климатичните промени може да се осигури, ако тези инициативи бъдат подкрепени от всички държави.

Борисов с поредица от срещи в Давос

В първия ден на форума в Давос българският премиер успя да проведе и редица двустранни срещи с лидерите от Балканите. Най-голямо впечатление обаче направи разговора му с дъщерята на американския президент Иванка Тръмп. Борисов се похвали, че двамата заедно са слушали речта на баща ѝ Доналд Тръмп и след това са споделили своите впечатления. Изглежда компанията на българския премиер е допаднала на Иванка ТРъмп, защото от споделените снимки личи, че тя искрено се забавлява.

 

 

 

 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.