Все повече бременни американки са пристрастени към опиати

18:40, 10 авг 18 / Свят 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Броят на бременните американки, които са пристрастени към опиатите, се е увеличил 4 пъти в САЩ за 15-годишен период, сочат официални статистически данни, цитирани от Франс прес и БТА.

Доклад на американските Центрове за контрол и превенция на болестите показва значимо увеличаване между 1999 г. и 2014 г. в 26-те американски щата, за които се разполага с данни.

"Данните разкриват опустошителния ефект от кризата с опиатите върху семействата в САЩ", заяви директорът на центровете Робърт Редфийлд. "Нелекуваното пристрастяване към опиатите по време на бременността може да има ужасни последствия", добави той.

Рискът от смърт на майката и бебето й и от преждевременно раждане е увеличен. В редица случаи бебетата, родени от майки, които са злоупотребявали с опиати по време на бременността си, също се пристрастяват и са засегнати от т.нар синдром на неонатална абстиненция.

Употребата на опиати от бременните жени е значим проблем на общественото здравеопазване, се отбелязва в доклада.

Броят на жените, пристрастени към опиатите при приемането им болница, за да родят, е нараснал от 1,5 на 1000 през 1999 г. на 6,5 на 1000 през 2014 г.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама