Учени дешифрираха генома на коалата

18:40, 03 юли 18 / Любопитно 25 471 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени дешифрираха генома на коалата - емблематично за Австралия двуутробно животно, което всъщност няма нищо общо с мечките, съобщи Франс прес. Това ще допринесе за защитата на този уязвим вид, чиято популация намалява по впечатляващ начин.

"Дешифрирането на генома на коалата ни позволи да опознаем генетичното разнообразие на вида и ще помогне за съхраняването му", заяви един от авторите на изследването Ребека Джонсън от Австралийския музей в Сидни.
 
Коали се срещат в гори в източната и югоизточната част на Австралия, както и на някои австралийски острови. Популацията на тези симпатични животни обаче намалява заради разрушаването на хабитата им, климатичните промени, автомобилисти и кучета. При пристигането на първите британски колонизатори през 1788 г. коалите били над 10 милиона.

От Австралийската фондация за коалите прецениха, че днес са останали малко повече от 43 000 екземпляра от вида в природата. Затова коалите са включени като уязвим вид в Червения списък на Международния съюз за защита на природата. Над 50 учени от 7 страни участвали в изследването. Открити са 26 558 гена, като дешифрирането на генома на коалата е с прецизност 95,1 процента. Тя е сравнима с тази, с която е дешифриран човешкият геном.
 
Резултатите от изследването са публикувани в Nature Genetics.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама