АБВ готви списък с борците срещу "Южен поток"

15:05, 08 юни 18 / Политика 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Поименна дипляна на "борците" срещу Южен поток готвят от партия АБВ. Това стана ясно по време на пресконференция в централата на партията. Лидерът й Румен Петков припомни, че АБВ е единствената политическа партия с последователна политика за реализирането на трите проекта - АЕЦ "Белене", Южен поток и нефтопровода Бургас-Александруполис.

Решението на НС за предоставяне мандат за преговори за АЕЦ "Белене" Петков оцени като непълно, тъй като не третира свалянето на мораториума, но въпреки това, по думите му, то е сериозна крачка в посока изграждането на втората ядрена мощност.

Петков настоя, че т.нар. "борци" срещу Южен поток, са обяснявали, че няма да има "Турски поток", че Русия и Турция ни лъжат. "Сега очевидно ще има "Турски поток", каза той, цитиран от news.bg.

Нашата битка в момента е да вземем руски газ от Турция - това е нелепо. Голямото предизвикателство пред българското правителство е да доведе до успешен край избора на стратегически инвеститор, да не изключва възможността проектът да бъде държавен, да постигне договореност с "Газпром" тръбата за България да тръгне от Черно море, а не от Турция", настоя Петков.

Той бе категоричен, че от АБВ няма да спрат да повтарят на българските граждани, че сме загубили за тези 4 години, през които можеше да се изгради тръбопровода по 400 хил. евро годишна такса. Това по думите му са около 2 млрд. евро.

"Наш е ангажиментът да дадем имената на всички "борци" срещу енергийната сигурност на България", заяви Петков. По думите му тези 2 млрд., разпределени в социалните системи, България щеше да изглежда по съвсем различен начин.

На въпрос авансово да назове някои от тези имена, Петков визира Радан Кънев, Трайчо Трайков, Христо Иванов. "Последните двама като говорят, че това са корупционни проекти - единият беше министър на енергетиката - значи можеше да извади имената с конкретните корупционни стъпки и да ги даде на Прокуратурата. Иначе или е крал, или е неграмотен, или просто лъже. Христо Иванов да не е бил министър на плод и зеленчук, бил е министър на правосъдието", допълни Петков.

Той попита къде е бил "Бай Радан" през 1999-та и 2000 г., когато правителството на Иван Костов, е взело решение за изграждане на втора ядрена мощност в Белене?

Петков бе категоричен, че въпросните лица сега се борят за 5% от гласовете на българските граждани и направи равносметката, че те са част от онези 3% от нашите сънародници, които по една или друга причина изпитват страх от строителството на нова ядрена мощност и другите 7%, които просто мразят Русия.

По думите му с антируската реторика - те се борят за 5% - те не се борят за енергийна сигурност, те нямат един аргумент срещу Белене, категоричен бе Петков. Той настоя, че българските граждани трябва да разберат, че са обект на спекула и да знаят, че това са група спекуланти за техните гласове.

АБВ призоваха отново за оставка на министъра на вътрешните работи Валентин Радев заради случая в Ботевград, където беше убит издирван беглец от затвора. Поискаха и МВР да предприеме мерки за попълване състава на полицията, както и засилен контрол на подбора на полицаи. Настояха и да има адекватно присъствие на полицията в райони, където има повече престъпност. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама