Йотингер: Опростяваме кохезионната политика, за да могат новите членки да имат средни нива на БВП

13:30, 08 юни 18 / Политика 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Еврокомисарят по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер заяви, че след оттеглянето на Великобритания ще бъдат загубени значителни приходи - 12 до 14 млрд. евро годишно, и това ще означава необходимост от известни съкращения, но намерението на комисията е ясно - кохезионната политика заема 30 на сто от общите средства. 

Това е обща политика за индустрията, за икономиката и е най-ясният израз на солидарността в ЕС. Йотингер каза това на пресконференция в рамките конференция на високо ниво, посветена на Кохезионната политика на ЕС - "Перспективи за конвергенция и устойчиви региони след 2020 г." в НДК.

През изминалите години натрупахме опит, от който извличаме поуки, затова опростяваме правилата за кохезионна политика, допълни еврокомисарят. Той посочи, че целта е новите държави-членки да могат да постигнат средните равнища на БВП на глава от населението. 

България е сравнително нов член на ЕС и увеличаването на БВП на глава от населението ще се постигне чрез развитие на инфраструктура, подобряване на образованието и професионалната квалификация, обновлението на градските райони, каза още той, предаде БНТ. 

По думите му, страни като България са на верен път, но по този път трябва да се продължи през следващото десетилетие, за да се гарантира, че България ще заеме пълноценно мястото си в политиките на ЕС. Той изтъкна, че очаква критики, че се орязва кохезионната политика, но изрази надежда в края на юни, на среща на държавните и правителствените ръководители на ЕС 27, те да бъдат убедени, че подходът към кохезионната политика е правилен, особено по отношение на нетните вносители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама