Борисов: Кохезионната политика е най-важната за свързаността на ЕС (СНИМКИ+ВИДЕО)

11:30, 08 юни 18 / Политика 25 482 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 

Премиерът Бойко Борисов заяви, че кохезионната политика е най-важната политика за свързаността на Европа. Това каза той на конференция на високо ниво, посветена на Кохезионната политика на ЕС - "Перспективи за конвергенция и устойчиви региони след 2020 г." в НДК.

Всичко добро, което сме направили през последните години за над 20 млрд. лева, сме го направили по тези програми, което дава възможност за повече инвестиции, БВП, повишаване на квалификацията на хората, заяви премиерът, съобщи БНТ.

Той изтъкна значимостта на инфраструктурата и то не само като магистрали, железопътни линии, пречиствателни станции, но и конкурентоспособност, дигитална и енергийна свързаност. Затова считаме, че кохезионна политика е тази, която може да събира доста сфери и политики на ЕС, каза Борисов. Той допълни, че всички страни от ЕС съжаляват за решението на Великобритания да напусне ЕС и напомни, че в следващата финансова рамка ще липсват доста милиарди. В същото време Европа е амбициозна и имаме още няколко много важни теми - киберсигурност, дигиталната инфраструктура, общата европейска отбрана и миграционната криза, посочи още премиерът.

Бойко Борисов подчерта важността на охраната на границите и изтъкна, че България има нулев миграционен натиск.

Премиерът наблегна на нуждата на Балканите да има мир. По думите му свързаността на Балканите е важна за това да се задържи младото население и да се спре възходът на популистки и националистки партии. Бойко Борисов очерта, че както инфраструктурната, така и дигиталната и енергийнита сигурност осигуряват на народите на Балканите добра перспектива за живот.

С решението на САЩ да излязат от ядреното споразумение с Иран и твърдата позиция на ЕС по тази тема, ние засичаме все повече мигранти и от Иран, каза Борисов и допълни, че когато нещо предвещава война, нищо не може да спре хората да търсят убежище и по-сигурно място. Той повтори позицията на страната по темата за миграционния натиск - както ние сме затворили границите и се минава само през КПП-та, това трябва да направят и всички европейски държави, а тези, които са в центъра на Европа и нямат външни граници, да подпомогнат финансово страни като Италия, Испания, Гърция. 

"Европа произвежда толкова кораби, ще се купят 100-200, толкова армия имаме, толкова полиция - ще се командироват, процесът ще може да се контролира", изтъкна Борисов.

Как да бъдат разпределени и за какво да бъдат похарчени 373 милиарда евро, обсъждат страните-членки на Конференцията на високо ниво за кохезионната политика на ЕС в НДК. Това е най-важният Съвет от програмата на Българското европредседателство - с тези думи премиерът Бойко Борисов откри Конференцията. По думите му, Европа трябва да инвестира в борбата с миграцията и общата европейска отбрана на фона на денонсираното миграционно споразумение между Турция и Гърция отпреди часове.

България приема необходимостта от реформи в кохезионната политика, които да бъдат свързани с икономическото развитие. Това заяви от своя страна вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му кохезионният пакет в новата рамка номинално е сходен с предишния.

"Имаме предложение на Европейската комисия, което е много добър компромис между старите приоритети, свързани със свързаност, опазване на околната среда и в същото време позволява да се адресират нови приоритети като сигурност и миграция. Имаме различни виждания. Ако трябва да бъда откровен, има дори и спор. От тук нататък правилната технология е да се организира една добра дискусия, защото аз не знам правилно, добро решение, което може да се вземе без дискусия, без изслушване на всички и това е нашата роля", коментира още Дончев, цитиран от БНР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама