Художниците не рисували правилно мълниите

18:10, 08 юни 18 / Любопитно 25 405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изследователи от Будапещенския университет анализираха около сто известни картини с мълнии и установиха, че повечето от изображенията са неправилни, съобщава Live Science, цитиран от БГНЕС.
 
При
съпоставяне на изображенията с фотографиите учените изясниха, че художниците са склонни да рисуват мълниите с по-малък брой разклонения. Изследователите заявяват, че най-вероятната причина е влиянието на античната традиция, според която мълнията се изобразява под формата на зигзаг.
 
"Художниците
трябва да изучават много фотографии на реални мълнии и да запомнят най-важните морфологични характеристики: типичния брой разклонения и дървовидната структура", казва Габор Хорват от университета "Лоранд", цитиран от РИА-Новости.
 
Тук
не става въпрос за субективността на художниците, които могат да бъдат спокойни за правото си да изобразяват предмети, хора и явления така, както ги виждат. В този случай се търси тенденцията, а погледът към изобразителния процес в случая е по-скоро статистически. За точното изобразяване на мълниите може да се използват други способи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама