Емил Радев: Бизнес ли е масовото евтанизиране от страна на БАБХ?

10:00, 08 юни 18 25 504 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Това е пример как заради такива казуси се критикува европейското законодателство, в хората се оставя впечатление, че то е несправедливо и жестоко. А тук говорим за една преценка на едни административни органи, каквито са Агенцията по безопасност на храните. Това обясни по повод казуса с кравата Пенка Емил Радев, който е евродепутат от ЕНП/ГЕРБ, пред БНТ.

Според него става въпрос за чиновнически подход към случая. "И това е пореден случай", подчерта Радев.

"Ние много добре знаем какво става с конете, които не са регистрирани, Агенцията ги убива на място даже, никой не гледа дали са заразени, дали са здрави и т.н., защото с една проба този кон е бил на територията на страната примерно 10-15 години, изведнъж, когато се подаде сигнал или като се намерят тези коне - конят бива автоматично убиван. Това е варварство за мен", коментира Радев.

Емил Радев обясни, че БАБХ освен за ветеринарно-медицинската дейност, отговаря и за хуманното отношение към животните. Той припомни случая с разбит нелегален кучкарник във Варна, като обясни, че с години Агенцията по храните ходеше на проверки, казваше "ами нищо не може да направим, те не ни пускат вътре", с години.

"Само искам да кажа, през март месец за сключени два нови договора за обществена поръчка за два екарисажа на територията на страната за 12 милиона лева. Там, колкото повече животни се прави оборота, толкова повече се плаща", коментира Радев.

Той разказа, че са получавали сигнали за неправомерно закривани екарисажи - като този в Шумен, даде пример Радев. "В даден момент си мислим - това бизнес ли е, Агенцията за това ли евтаназира тези животни? Не може по този начин - избиваме всичко живо и проблемът е решен. Няма крава - няма проблем. Не може да мислим така", подчерта той.

Радев обясни, че след като са взети проби от кравата е нормално да се види животното заразено ли е или не е. В случай, че не е - "да се намери нужния начин, а не цялата страна и ЕС да се занимава с кравата Пенка и как чиновниците четат закона като дявола евангелието".
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама