Г7 се събира с очаквания за горещи страсти около американските мита

09:50, 08 юни 18 / Свят 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерите на седемте най-големи развити страни - Канада, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ - се събират днес и утре в градчето Ла Малбе с население 15 000 души, намиращо се на 150 км североизточно от град Квебек в Канада. 

Очаква се тежка първа среща на американския президент Доналд Тръмп с европейските му съюзници след решението му да въведе мита върху стоманата и алуминия и санкции за търговия с Иран.

Срещата ще започне с работно заседание, посветено на икономическия растеж и търговията.

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че се готви за трудни дискусии на форума. Тя изрази песимизъм за обща позиция на лидерите на най-развитите икономики в края на срещата им, както и за вероятността да убеди Доналд Тръмп да се откаже от митата върху стоманата и алуминия и санкциите по отношение на Иран.

По повод американските мита Еврокомисията обяви, че ще е готова с ответни мерки следващия месец. А външните министри на Германия, Франция и Великобритания настояха в общо писмо до Вашингтон Евросъюзът да бъде изключен от санкции заради търговия с Иран.

По-рано тази седмица стана ясно, че заради споровете с Тръмп срещата на върха може да приключи без съвместно изявление.

Междувременно Мексико подаде жалба срещу Съединените щати в Световната търговска организация по повод въведените американски мита върху алуминия и стоманата, предаде БТА.
 
Според Мексико митата - 25% за стоманата и 10% за алуминия - са несъвместими с Общото споразумение за тарифите и търговията от 1994 г. Организацията дава 60 дни на страните по спора да обсъдят въпроса и да намерят удовлетворяващо решение, без да се дава ход на жалбата. Ако след този срок това не стане, ще бъде взето решение по жалбата.

Мексико отвърна на американските мита с мита от 25% върху американските стоманени и селскостопански продукти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама