Тръмп планира да покани Ким Чен Ун в САЩ, ако разговорите в Сингапур преминат добре

08:20, 08 юни 18 / Свят 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Срещата с Ким Чен Ун ще е много повече от една снимка - в това увери американският президент Доналд Тръмп. Той направи изявлението по време на разговори с японския премиер Шиндзо Абе.

Доналд Тръмп заяви още, че е готов да покани севернокорейския лидер в САЩ, ако тяхната историческа среща на 12 юни в Сингапур премине добре. Той допълни, че се надява на нормализация на отношенията между двете страни.

"Нормализирането на отношенията е нещо, което очаквам да направя. Надявам се, че предстоящата среща ще бъде началото на ясно ново бъдеще за Северна Корея и за света. Ядреното разоръжаване на Корейския полуостров ще доведе до нова ера на просперитет, сигурност и мир за всички корейци - на Север и Юг, но и за хората навсякъде", заяви Тръмп.

Пет дни преди очакваната историческа среща между Тръмп и Ким Чен Ун, американският президент увери, че всичко е готово и изтъкна, че "ключът не е в подготовката, а в отношението".

По думите му, целта е закриването на севернокорейската ядрена програма и няма да е приемливо това да не се случи. Тръмп уточни, че няма да налага нови санкции на Северна Корея, но и няма да отменя досегашните.

Американският президент освен това съобщи, че е възможно той и севернокорейският лидер Ким Чен Ун да подпишат на 12 юни в Сингапур договор за прекратяване на Корейската война.

"Да, обсъждаме го. Но това ще е лесната част, трудното остава", заяви Тръмп. Войната на Корейския полуостров продължи от 1950 до 1953 година и все още няма мирен договор между участвалите в нея страни.

Тръмп обеща да повдигне по време на срещата въпроса за японските граждани, отвлечени от Северна Корея през 70-те и 80-те години. От своя страна Абе каза, че е готов да говори директно със Северна Корея по този въпрос. Той добави, че ако Северна Корея поиска да направи стъпка в правилната насока, то тя ще има светло бъдеще.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама