Арести на предполагаеми членове на ИДИЛ в Германия и Франция

08:10, 08 юни 18 / Свят 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германските власти арестуваха четирима иракчани, за които се предполага, че са членове на групировката ИДИЛ. За един от тях се смята, че е извършил нападения, при които са били убити и ранени американски войници, предаде БТА.

Федерални прокурори заявиха, че мъжете са задържани в западногерманските градове Дортмунд и Ботроп и в окръг Амберг-Зулцбах в провинция Бавария.

Според изявлението 27-годишният Мохамед Рафеа Ясин вероятно е станал член на ИДИЛ в родния си град Рутба през 2006 г. Предполага се, че той е помагал за изработването на самоделни взривни устройства, използвани при 12 нападения. Прокурорите казаха, че при 10 от тези атаки са били убити и ранени американски войници, а при останалите две - членове на иракските сили за сигурност и мирни иракски граждани.

И четиримата задържани са напуснали Ирак в средата на 2015 г. и малко след това са дошли в Германия. 

В същото време във Франския беше арестуван иракски бежанец по подозрения, че е член на ИДИЛ, участвал в масовото похищение и убийство на войници от иракска военна база в Тикрит през 2014 г. Новината съобщи прокуратурата на Париж, предаде БТА.

33-годишният Ахмед е бил арестуван на 9 март и обвинен в убийства, свързани с терористична дейност, както и във военни престъпления. Разследването срещу него е започнало миналата година, няколко месеца след като през юни той получил статут на политически бежанец от френската Служба за защита на бежанците и на хора, останали по една или друга причина без гражданство.
 
Мъжът получил и документ за пребиваване с валидност от 10 години. Той му бил отнет след ареста.

През 2014 г. въоръжени мъже отвлякоха стотици иракски новобранци от военната база в Тикрит. Те бяха основно шиити и бяха екзекутирани един по един. Смята се, че убитите военни са били 1700. По това време градът бе в ръцете на Ислямска държава.

Смята се, че освен замесен в това масово убийство, Ахмед е бил и ръководител на района на Самара, северно от Багдад. Тогава той е бил "назначен" на поста от ИД. Иракските власти също са започнали разследване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама