Съдът отстрани Десислава Иванчева от поста кмет на „Младост“

07:40, 08 юни 18 25 952 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След 7-часово заседание Специализираният апелативен съд отстрани Десислава Иванчева от поста кмет на „Младост”. Решението на магистратите е окончателно и е в сила до края на делото за взимане на подкуп срещу Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. 

Според съда, служебното ѝ положение ѝ предоставя широки правомощия и неограничен достъп до документи, както и възможност да влияе пряко на свидетели и доказателства по делото, особено ако в бъдеще излезе от ареста.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Отстраняването на Иванчева обаче е с временен характер и ще продължи само, докато срещу нея се води дело. Това означава, че в района няма да се провеждат предсрочни избори и в случай на оправдателна присъда, Иванчева ще бъде възстановена на поста.

Съдът прекрати делото за отстраняването от длъжност на заместника на Иванчева - Биляна Петрова, след като се оказа, че тя вече е уволнена. В съда бе донесена заповед от временно изпълняващия длъжността кмет на „Младост“ Румен Русев с дата 4 юни. В нея Русев освобождава от длъжност Петрова, с което на практика обезсмисли производството срещу нея. Петрова възрази, че заповедта ѝ се връчва, докато е по документи в отпуск и в извън работно време. Съдът обаче зачете връчването на заповедта и Петрова бе изведена от залата.

Десислава Иванчева реагира остро на решението, заради което беше глобена с 200 лева заради крясъци в залата. 

Отстраняването на Иванчева се отложи два пъти заради искане на обвиняемите да прочетат всички внесени до момента доказателства от прокуратурата. 

Обвинените във взимане на подкуп кмет и зам.-кмет на столичния район „Младост” се явиха пред съда със закопчани зад гърба ръце. По техни думи това се правило, за да не могат да показват на медиите какво са разбрали от специалните разузнавателни средства. 

По думите на обвиняемите, доказателствата по делото се подменяли, затова те искали собственоръчно да ги препишат. Освен това, двете заявиха, че са държани в нечовешки условия - без храна и вода. 

Във вторник двете изнесоха разговори от материалите по делото, в които се споменават инициалите „Б.Б. и Ц.Ц.“ СРС-тата включваха и разговор между бизнесмена Александър Ваклин и друг инвеститор, в който двамата определят „Иванчева като опасен прецедент“ и споменават, че срещу 15 000 лева Спецпрокуратурата ще отстрани от длъжност.

Според Иванчева и Петрова, от вторник насам върху СРС-тата са правени промени, така че да се снеме вината от Ваклин. Съдът обаче отрече категорично твърденията им за манипулации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама