Звезден рожденик: Кание Уест

09:20, 08 юни 18 / Любопитно 25 489 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес рожден ден празнува рапърът Кание Уест и навършва 41 години!

Кание Омари Уест е американски музикален продуцент и рапър. Роден е на 8 юни 1977 г. в Атланта, но отраснал в Чикаго. В края на 90-те работи като продуцент. Става широко известен с първия си албум – The College Dropout, който излиза през 2004 г. и получава широко признание както сред масите, така и сред по-верните фенове на хип-хоп музиката. Следват албумите Late Registration 2005, Graduation 2007 и 808s & Heartbreak 2009 г. Най-известните му сингли, с които пробива в световните класации, са Jesus Walks, Diamonds From Sierra Leone, Can't Tell Me Nothing, Stronger, Heartless, Amazing и др.

Продуцирал е звезди като Алиша Кийс, Джей Зи, Джанет Джаксън, Лудакрис и др.

Той основава и свой собствен лейбъл – G.O.O.D. Music, който включва Common, Kid Cudi, John Legend, Mr. Hudson и други артисти, освен него самия.

Уест става скандално известен с речта си на концерта в помощ на жертвите на урагана Катрина, в която упреква Червения кръст за лошото му отношение спрямо цветнокожите.

В същата реч той казва: „На Джордж Буш не му пука за черните хора.“ Друга скандална проява на американския рапър е излизането му на сцената на видео наградите на MTV 2009, докато дебютантката Taylor Swift получава награда за най-добро женско видео, с думите: „Тейлър, наистина се радвам за теб. Ще те оставя да довършиш, но Бионсе направи едно от най-добрите видеа за всички времена, за всички времена!“, визирайки клипа на песента на Бионсе Single Ladies.

През ноември 2007 г. Кание загубва своята майка, д-р Донда Уест, а през 2008 г. последва раздяла с дългогодишната му приятелка Алексис Файфър. Това определено изиграва роля и в музикалния път на твореца, който решава да направи един коренно различен албум, изпълнен с любовна тематика, звучащ меланхолично и записан с помощта на т.нар. ауто-тюн – 808s & Heartbreak. След година и половина издава петия си албум „My Beatiful Dark Twisted Fantasy“, който става платинен. През 2011 г. издават албума „Watch the Throne“ с Джей Зи, още един успех за него.

Роден на 8 юни 1977 г. в Атланта, Джорджия. Родителите му се развеждат, когато е на 3 и с майка му се местят да живеят в Чикаго. Баща му е бил бивш активист срещу расизма, а майка му – професор по английски език. Започва в училището „Polaris“ в град Oak Lawn, Илиной. На 10-годишна възраст се местят в Нанкин, Китайска народна република, заради допълнителна преподавателска програма на майка му. От тази възраст започва да харесва изкуство и да пише поезия. Майка му разкрива, че започнал да харесва рисуването и музиката, когато е бил в 3 клас. Започнал да рапира от 3 клас и да композира в седми клас. Писал и композирал песните си в техния гараж, продавал ги на други момчета из града. Има късмета да се срещне с най-добрия рапър в Чикаго, „No I.D.“, и той се превръща в приятел и ментор на Кание. От него той се научава как да композира по-добре и на 15 години получава подарък първия си семплер от приятеля си. След завършване на висше образование през 1997 г. кандидатства в академия по Изкуство. Започва да посещава часове по рисуване, но след кратко време се отказва заради постоянната изморителна програма. На 20 години той се отказва от училището и се фокусира напълно върху музиката.

През 2007 загубва майка си, която умира заради сърдечна болест, причинена от пластична хирургия. Преди това има любовна връзка с дизайнерка и се сгодяват през 2006 г., преди да се разделят през 2008 г. От лятото на 2008 до 2010 г. има връзка с моделката Amber Rose. През април 2012 г. започва връзка с реалити звездата Ким Кардашян. Женят се на 24 май 2014 г. във Флоренция. Имат три деца – дъщеря Норт „Но́ри“, родена година преди сватбата, син Сейнт, роден през 2015 г. и дъщеря Чикаго, родена през 2018 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама