Тереза Мей отива в Скопие на 17-ти май?

13:50, 16 май 18 / Свят 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският премиер Тереза Мей пристига на 17-ти май в Скопие, съобщава македонската телевизия "Сител". Засега няма официално потвърждение нито от правителството, нито от външното министерство на Македония.

Това ще е първото посещение на британски премиер в Македония от 19 години. През 1999 г. по време на косовската криза в Скопие дойде тогавашният британски премиер Тони Блеър, пише БТА.

Тереза Мей ще има среща с премиера Зоран Заев най-вероятно следобед, след връщането на македонския премиер от София, където същия ден ще разговаря с гръцкия си колега Алексис Ципрас.

Очаква се Заев и Мей да дадат съвместна пресконференция.

Според гръцките медии в София е възможно да има две срещи между Заев и Ципрас - в сряда вечерта и в четвъртък сутринта. "Катимерини" пише, че главното разногласие остава обсегът за употреба на името - Гърция държи то да бъде "ерга омнес", тоест за всеобща употреба.

На масата в София ще бъде поставена възможността за сключване на международен договор между двете страни, който ще трябва да бъде ратифициран от местните парламенти.

Пред гръцкия вестник "Та неа" македонският външен министър Никола Димитров не разкрива подробности, но казва, че преговорите са в много чувствителна фаза.

Вестникът коментира, че Димитров не е отхвърлил възможността на срещата между премиерите Заев и Ципрас в четвъртък в София да бъдат направени важни стъпки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама