Новият лидер на Каталуния поиска среща с премиера на Испания

08:20, 16 май 18 / Свят 25 430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новият сепаратистки лидер на правителството на Каталуния Ким Тора поиска от испанския премиер Мариано Рахой да се съгласи на среща с него, предаде БТА. "Моля определете дата и място" за среща, каза Ким Тора на пресконференция в Берлин, където днес посети бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон.

"Първата цел на новото каталунско правителство е да предложи диалог на испанското правителство", заяви Тора и добави, че ще изпрати писмо в този смисъл на Рахой. Очаква се в скоро време Ким Тора да състави правителството си, което автоматично ще отмени наложената от централното правителство опека над областта със 7,5 милиона жители. Мадрид пое прекия контрол над Каталуния, след като сепаратистките депутати обявиха независимост на областта от Испания на 27 октомври м.г.

Консервативното правителство на Рахой обаче напомня, че може във всеки един момент отново да поеме контрола над Каталуния, ако Тора наруши конституцията. Тора добави, че е дошъл в германската столица, за да изрази почитта си към Пучдемон, когото нарече законен премиер на Каталуния. Сега бившият каталунски лидер се намира в Германия и очаква решение на германския съд, който разглежда въпроса за екстрадирането му в Испания. Именно той предложи кандидатурата на своя съратник Тора за регионален лидер.

55-годишният Тора беше избран за премиер с 66 гласа срещу 65 при 4-ма въздържали се. Пучдемон също призова за диалог. "Единственото средство за решение на този конфликт, който е политически - това е демокрацията", каза бившият каталунски лидер, който избяга от Испания, за да не бъде арестуван.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама