Северна Корея заплаши, че ще отмени срещата с Доналд Тръмп

08:30, 16 май 18 / Свят 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Северна Корея заплаши да анулира предвидената за 12 юни среща на върха между лидера й Ким Чен Ун и президента на САЩ Доналд Тръмп. Причината са съвместни военни учения на южнокорейските и американските сили.

Пхенян отмени предвидена за днес среща на високо равнище с Южна Корея в знак на протест срещу тези военни учения, които се провеждат всяка година.

Съединените щати не са били уведомени за промяна в севернокорейската позиция и продължават подготовката за срещата на върха, заяви говорителка на Държавния департамент. Освен това Пентагонът определи провеждащите се съвместни военни учения с Южна Корея като рутинни.

Пхенян насрочи за 23-25 май закриването на своя ядрен полигон, за да изпълни обещанието си да спре с ядрените опити. Това трябва да стане след корейската среща на върха в Панминчжон на 27 април и преди предвидената на 12 юни в Сингапур историческа среща между севернокорейския лидер Ким Чен Ун и американския президент Доналд Тръмп.
 
Северна Корея вече е започнала подготвителни дейности по закриването на полигона Пунгери, съобщи специализирана изследователска група към американския университет "Джон Хопкинс".

Междувременно Япония даде да се разбере, че ще работи заедно с Южна Корея и Съединените щати за пълно унищожаване на севернокорейския ядрен арсенал.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама