Борисов: Проблемите на Западните Балкани трябва да се решат преди срещата в София

14:15, 02 май 18 / Свят 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Трябва част от проблемите на Западните Балкани да се решат още преди срещата на върха”. Това е заявил премиерът Бойко Борисов в разговор по телефона с помощник-държавния секретар на САЩ Уес Мичъл, предаде БГНЕС.

Мичъл е оценил високо лидерството на българския премиер и на Българското председателство по отношение на страните от Западните Балкани. Той е подчертал активната работа за евроатлантическата перспектива на тези държави и за реализация на свързаността помежду им и със съседните европейски страни.

„САЩ напълно подкрепят всички Ваши инициативи в региона”, е посочил Уес Мичъл.

Обсъден е бил напредъкът на всяка една от шестте страни, както и предизвикателствата в преговорите между Скопие и Атина и отношенията между Прищина и Белград, съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов е подчертал необходимостта част от проблемите между западнобалканските страни да бъдат решени още преди срещата на върха на 17 май в София, за да може на нея да се постигне договореност за реализацията на конкретни проекти.

Помощник-държавният секретар на САЩ е откроил също усилията на България за достигане на 2% бюджет за отбрана и е посочил страната ни като пример за други членки на НАТО.

„България успя да изработи надежден план за достигане на този процент, приветстван от Алианса, и се дава за пример на страните, които все още не са съумели да изготвят своите планове“, е посочил Мичъл.

През следващите седмици се планира посещение в България на помощник-държавния секретар на САЩ. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама