Емил Христов ще продължи да е зам.-председател на парламента

14:05, 02 май 18 / Политика 25 427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Емил Христов от ГЕРБ остана зам.-председател на Народното събрание, след като депутатите не гласуваха оставката му. „За” това той да подаде оставка гласуваха 71, а „против” бяха 118 народни представители. 

Искането за оставката на Христов бе внесено от БСП. Конкретен повод стана това, че на 18 април Христов не е допуснал в сградата на парламента протестиращи родители на деца с увреждания, въпреки че те са имали надлежно издадени пропуски за достъп. Емил Христов се извини и обясни, че не е разбрал за какво става дума, а решението не е негово, а на охраната на НС.

Друг мотив за исканата оставка е и това, че в пленарното заседание, което Христов е водил същия ден, е допуснал да звучи език на омразата. Според БСП това е станало с прочетената от Спас Гърневски декларация от името на ГЕРБ.

Този случай не трябваше да се използва за политически цели, заяви Емил Христов. Според него от БСП са "употребили" хората с увреждания за партийни цели. Той изложи хронологията на събитията от 18 април и заяви, че повече от час от БСП са крили от него, че има граждани, които не са допуснати в сградата на парламента.

От ляво настояха Емил Христов предсрочно да бъде освободен като зам.- председател на НС, тъй като според тях той системно не изпълнява задълженията си. От ГЕРБ защитиха Емил Христов като зам.-председател и заявиха, че няма основание да се иска неговата оставката му. От ДПС обясниха, че няма да участват в гласуването, а според Патриотите прекалените искания за оставки на членове на ръководството на парламента дискредитират НС.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама