Оцелял от трагедията в Алпите: Загубихме се 4-5 пъти, беше верига от грешки

10:55, 02 май 18 / Свят 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Това беше много трудна екскурзия и не трябваше да се прави за един ден, още повече, че в 10 часа сутринта времето щеше да се влоши. Дори наум не трябва да ти мине подобно нещо”, каза италианецът Томазо Пичоли за трагичната експедиция в Швейцарските Алпи, пише вестник "24 часа". В нея загуби живота си 52-годишната българка Калина Дамянова, съпругът й Марио Кастильони, водач на групата от 14 души, и четирима други алпинисти.

В интервю за тв канала "РАИ3" Пичоли обвини за трагедията серията от грешки, направени от експедицията по маршрута Шамони-Цермат. Загубихме се 4-5 пъти. Трябваше аз да водя групата, защото се оказах единственият, който имаше функциониращ GPS, дотогава, докато стигнахме до място, след което не можехме да продължим заради липсата на видимост”, заяви той.

Според Пичоли цялата екскурзия била като верига от грешки. „Дойде нощта. Спряхме се в един склон и това беше друга грешка, защото не трябва никога да спираш на подобни места при вятър. Трябва да спреш на завет и да издълбаеш дупка. Опитвах се да не заспя и успях. Ако в тези ситуации заспиш, това е краят – хипотермията те убива. Трябва да се движиш, движиш, да дишаш и да мислиш, че няма да умреш”, разказа италианецът.

Според него хората от групата не знаели, че екскурзията ще бъде дълга и ангажираща, защото никой не им казал. „Знаех, че поне половината щяха да умрат”, допълни Пичоли.

Водачът на групата Марио Кастильони и жена му Калина имали в град Киасо агенция за организиране на планински експедиции и екскурзии "MLG Mountain Guide". На сайта й са публикувани снимки от подобна експедиция Шамони-Цемат през април миналата година.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама