Създателят на WhatsApp Ян Кум се оттегля от поста си

11:10, 02 май 18 / Свят 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Създателят на популярното безплатно приложение за предаване на съобщения WhatsApp и президент на компанията със същото име Ян Кум съобщи, че напуска поста си.

Според вестник „Вашингтон пост“ това решение е продиктувано от разногласия, които той има с ръководството на компанията Facebook, на която принадлежи WhatsApp, пише БГНЕС.

„Минаха почти 10 години, откакто Браян Ектън и аз пуснахме WhatsApp и това бе забележително пътешествие с прекрасни хора. За мен обаче дойде време да продължа“, написа Ян Кум на страницата си в социалната мрежа. „Отивам си в момент, когато хората с помощта на WhatsApp правят повече, отколкото мога да си представя. Компанията стана по-силна от когато и да е било. Тя продължава да прави удивителни неща“, писа той.

През 2014 г. Facebook купи WhatsApp от Кум за 19 млрд. долара. Според „Вашингтон пост“, който се позовава на вътрешни източници, Кум не е взел сам решение да се оттегли не само от WhatsApp, но и от съвета на директорите на Facebook. Това е станало след спорове с компанията на Марк Зукърбърг „за стратегията на популярното приложение да изпращане на съобщения и опитите на социалната мрежа за използване на личните данни и за отслабване на неговото шифроване.

Вестникът отбелязва, че Кум и неговият партньор Брайън Актън, продавайки услугата, са обещали да запазят неговата независимост и принципа за защита на данните на своите потребители. Ето защо през 2016 г. криптирането на това приложение бе усложнено.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама