БАН: Протестите на работещите в НИМХ почиват на невярна информация

10:40, 02 май 18 25 459 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Разтревожени сме от протестните действия на служителите от Националния институт по метеорология и хидрология и от това, че те почиват на неверни информации, коментира Константин Хаджииванов, член-кореспондент на БАН и зам.-председател на академията, пред БНР.

„Разпределени са 16 614 000 лева. От тях за стимулиране на висококачествена публикационна дейност, като това не се отнася за всякакви статии, са 5 239 000 и за цитиране – 2 381 000. Как това прави 80% мен главата не ми го побира! С по този начин поднесени факти очевидно някой се опитва да противопоставя едни служители на БАН на други служители на БАН“, коментира Хаджииванов.

От 25 април служителите на НИМХ при Българската академия на науките протестират и са готови и на ефективна стачка. Твърдят, че 15-те милиона лева, отпуснати целево от правителството, са разпределени несправедливо между институтите от Общото събрание на академията. 80% са за публикации и цитирания и само 5% за дейности, пряко обслужващи държавата и обществото. Това разпределение застрашава функционирането на Националната хидрометеорологична служба и крие рискове за националната сигурност, предупредиха метеоролозите. 

От ръководството на БАН обясниха в писмен вид как се разпределят парите и опровергаха твърденията на протестиращите. Те пък разпространиха писмено опровержение на съобщението на ръководството.

Константин Хаджииванов изтъкна, че отпуснатите от правителството средства за БАН са предимно за научна дейност, докато дейността на НИМХ е предимно оперативна.

„В структурата на бюджета на БАН първо ние определяме приоритетни и централизирани разходи, като там включваме пари за оперативна дейност. За 2018 г. са предвидени 2 380 000. От които повече от половината - 1 330 000 за НИМХ. Забележете, за научна дейност практически ние нямаме приоритетни и централизирани разходи с изключение на наградите за млади учени. Освен това имаме т.нар. Компонент 2, по който се разпределят средства за стимулиране на резултати от научна дейност. И тук влиза дейността на хората от НИМХ. Те по този компонент получават някъде 460 000 лева“, уточни Хаджииванов.

„Средните заплати в НИМХ са по-ниски, отколкото средните заплати в друг институт, което се дължи на това, че в него има доста професори, доценти и т.н., докато голяма част от персонала на НИМХ е технически. Заплатите на професори и доценти, тоест субсидията, която ние даваме, е абсолютна еднаква с всички служители на БАН“, допълни още той.

След споразумение с Министерския съвет е решено следващата година бюджетът на БАН да се изчислява на редове, съобщи Хаджииванов: „За дейности, възложени от държавата - еди колко си, за работни заплати – еди колко си… Така се надявам трайно да се разрешат тези проблеми, които не са за първа година в БАН“.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама